Prečo sa rozhodnúť pre linku na mieru

19.7.2007 | Jan Smidak | Kuchyne | Komentárov 0 |

Rozdiel medzi hotovou kuchyňou a kuchyňou na mieru je podstatný. „Hotová“ kuchynská linka je hotová len v tom, že na nej toho už veľa nezmeníme, neovplyvníme ani také detaily ako je kovanie, výsuvy a ďalšie vybavenie, ináč nám spravidla bude doručená v takzvanom demonte.

To znamená rozložená na dosky, s balíkom skrutiek, kolíkov a podobných vecí. Pokiaľ budeme mať šťastie a dostaneme k zákazke aj plánik zostavenia jednotlivých skriniek, môžeme sa dať do kompletizácie, následne aj do montáže... Veríme na naše šikovné ruky, ale napríklad ten, kto sa pokúšal vyvŕtať dieru do panela príklaepovou hobby vŕtačkou vie, že na každú prácu jepotrebné mať dobré naradie a ťažko uverí predavačovi, že takú montáž zvládne s jedným skrutkovačom.



Nevýhody hotovej linky

Ďalšou otázkou je prípadné riešenie poškodených dielov - nepovie nám predávajúci, že k poškodeniu došlo pri neodbornej montáži? Určite je možné objednať si takú montáž a samozrejme aj zaplatiť, ale dostávame sa tým s cenou zasa kúsok inam, podstatne bližšie ku kuchyni vyrobenej na mieru. Keď vynecháme obmedzené vybavenie "hotovej" linky a preskočíme usporiadanie, kde má každá skrinka svoj kus pracovnej dosky, ako celkom scestný smer, má "hotová" linka ešte niekoľko kazov na kráse. Spodné skrinky väčšinou nemajú nožičky, sú na pevnom sokli, boky spodných skriniek sú až na zem a horné skrinky nemajú z úsporných dôvodov kvalitné pánty pre zarovnanie. Rovnako, ako žiadna podlaha nie je ideálne rovná, nepodarí sa nám do jednej ideálnej roviny vyvŕtať otvory pre zavesenie horných skriniek a možnosť zarovnania nám v spodných aj horných skrinkách bude pri montáži chýbať.


Ergonomické pasce

Boky spodných skriniek až na žem sa môžu stať ďalšou pascou, jednak z ergonomického hľadiska, pretože špička nohy by mala mať možnosť byť aspoň 6 cm pod linkou, aby nemusela domáca pani stáť na špičkách, jednak z hľadiska životnosti. Pri umývaní, pokiaľ nás - nedajbože - sused zhora vytopí, alebo nám praskne voda, boky skriniek až na zem nasajú vodu, nabobtnajú a my sa s tým musíme zmieriť, alebo kúpiť nové skrinky. V našej kuchyni na mieru sa v takom prípade vymení sokel, teda oprava za pár korún.


Lepšia je na zakázku

Keď vezmeme všetky tieto skutočnosti do úvahy, pridáme možnosť zostavy akéhokoľvek tvaru - do L, alebo U, s byrovým pultom ("hotové" linky sú spravidla rovné), možnosť výberu kovania, výsuvov, vstavaných spotrebičov, drôteného programu a ´dalšieho príslušenstva a máme záujem o peknú a praktickú kuchyňu podľa našich predstáv, dáme spravidla prednosť zákazkovej výrobe na mieru.


Kedy začať plánovať vybavenie kuchyne, keď staviame?

Čím skôr, tým lepšie. Ideálny stav je začať s kuchyňou skôr, ako začneme stavať. Projektant vášho domčeka určite spočítal konštrukciu nosných múrov, stropov, zaťaženie strechy, alebo schodišťa, a to podľa všetkých technických noriem. Celkom určite navrhol priestory tak, aby sa čo najviac príblížil vašim predstavám. V kuchyni sa nezriedka v projektoch stretávam so zjednodušeným návrhom, ktorý nezodpovedá merítku, ani potrebnému rozmiestneniu spotrebičov. Už som sa stretol aj s rohovým šporákom pri okne, len k tomu nikto nedodal, ako má vyzerať digestor. V takom prípade máte pred zahájením stavby ešte možnosť posunúť okno, alebo priečku tak, aby zamýšľaná kuchyňa zodpovedala vašim predstavám rovnako, ako zvyšok domu.



text a foto: Kratochvíl, AA interiéry PREZENTACE



Diskutovat Tlačiť článok

Hodnotenie článku

hlasov: 27

Diskusia

Článok Prečo sa rozhodnúť pre linku na mieru zatiaľ nikto nekomentoval. Buďte prvý!

počet príspevkov: 0

Zobrazit diskusiu » Pridať príspevok

Nájdite si svoje bývanie

Vyberajte z viac ako 10000 nehnuteľností na Hyperreality.sk

Nehnuteľnosť

Kraj

Obsahuje text

Poradňa

Legislatíva

 Poradca Hyperbývanie

Vaše otázky zodpovie
Poradca Hyperbývanie

Otázok: 292560 Vložiť otázku