Lahodné fondue pre maškrtné jazýčky

13.6.2012 | Monika Kovačková | Kuchyne | Komentárov 0 |

Francúzsky názov fondue (slov. tavená) pôvodne označoval pork pripravený z chleba a nad ohňom roztaveného syra. So vznikom tejto pochutiny sú spojení švajčiarski a francúzski alpskí pastieri, ktorí boli po celý rok odkázaní na základné potraviny, chlieb a syr - a tak ku vzniku tejto dobroty nebolo ďaleko. Obľuba fondue počas stáročí neupadla, naopak dnes je fondue hojne rozšírené po celom svete a okrem pôvodnej syrovej kombinácie sa dočkalo mnohých iných chutných variácií.

Lahodné fondue pre maškrtné jazýčky - foto, Hyperbyvanie.sk

Ak ste fondue, ešte neokúsili, je najvyšší čas to napraviť. Záleží len na vás, akému typu fondue dáte prednosť, ale svojmu výberu musíte prispôsobiť aj voľbu materiálu sady na fondue.

Lahodné fondue pre maškrtné jazýčky, fotka


Na prípravu tradičného syrového fondue vám postačí keramická nádoba, ktorá je zahrievaná čajovou sviečkou. Podľa pôvodného receptu v nej môžete roztaviť viac druhov syra, podľa chuti ich ozvláštniť bielym vínom, pálenkou, korením, cesnakom alebo muškátom a podľa potreby zahustiť kukuričným škrobom. Do syra sa potom namáčajú kúsky čerstvého, rozpečeného či osmaženého chleba napichnuté na špeciálnych vidličkách, ktoré sú súčasťou každej sady fondue.

Lahodné fondue pre maškrtné jazýčky, fotka


Keramické nádoby so sviečkou sú vhodné aj na prípravu výborného čokoládového fondue. Do rozpustenej horúcej čokolády môžete namáčať rôzne pochutiny - najobľúbenejším variantom je čokoláda s kúskami čerstvého ovocia, ako sú napríklad jahody či banány. Skvelou náhradou čokolády je aj sladký vanilkový krém. Syrové a čokoládové fondue je možné pripravovať aj v špeciálnych elektrických nádobách s elektrickým ohrevom, ktoré sú vybavené praktickou automatickou reguláciou teploty.

Lahodné fondue pre maškrtné jazýčky, fotka

Výborným jedlom je aj masové či rybie fondue, na ktorého prípravu je ideálna nerezová nádoba zahrievaná plameňom z horáka, vďaka ktorému dosiahnete požadovanú vyššiu teplotu. K príprave mäsového fondue si pripravte kúsky najlepšieho mäsa podľa vlastného výberu, ktoré sa následne fritujú v horúcom tuku napichnutom na dlhých vidličkách. Rovnako tak na rybie fondue sa používajú najlepšie druhy mäsa bez kostí - to sa však nefrituje v tuku, ale vnárajú sa do vriaceho bujónu. Fondue sa podáva s pečivom a rôznymi šťavami a remuládou.

Lahodné fondue pre maškrtné jazýčky, fotka


Všetky druhy fondue sa vyznačujú tým, že k ich príprave sa používajú výhradne surové suroviny, ktoré každý stravník pre seba sám tepelne upravuje v priebehu stolovania. Dlhá príprava tohto pokrmu tak mala vo všetkých kultúrach a dobách svoju spoločenskú dôležitosť a dodnes sa k fondue jeho milovníci uchyľujú predovšetkým vo voľných chvíľach, keď si chcú pri jedle so svojimi hosťami dlhú dobu posedieť a porozprávať sa.

Lahodné fondue pre maškrtné jazýčky, fotka

 



Diskutovat Tlačiť článok

Hodnotenie článku

hlasov: 1


Súvisiace odkazy a zdroje informácií

Diskusia

Článok Lahodné fondue pre maškrtné jazýčky zatiaľ nikto nekomentoval. Buďte prvý!

počet príspevkov: 0

Zobrazit diskusiu » Pridať príspevok

Nájdite si svoje bývanie

Vyberajte z viac ako 10000 nehnuteľností na Hyperreality.sk

Nehnuteľnosť

Kraj

Obsahuje text

poradna

V tejto chvíli neexistujú žiadne záznamy







Diskusia

Celkom: 198 príspevkov

Datejust 36 millimetri: orologi Rolex orologi rolex a basso...

FitFlop sandaler Kvinner 2013 nye ankomst, Fr: Christian Louboutin outlet billig...

Hohe Qualität Belstaff Online, Belstaff Outle: belstaff panther belstaff...

relógios Chopard: Réplicas de relógiosRelógios...

Wedding Party Dresses, Bridesmaid Dresses: wedding gowns online best wedding...

Spyder Kvinnor Ski Suits : Spyder Jackor, Spy: [b]Spyder skidglasögon[/b] [b]spyder...

Dan: Plastové okná sú podľa mňa nejlepšia...

Ďalšie príspevky »